26 Feb 2016

RESEPI : Pizza Crackers ~ nyum..nyum..


سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِي
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang



Salam Jumaat. Cepatnya waktu berlalu dah nak sampai ke penghujung februari kan. Lamanya tak blogwalking. InsyaAllah malam ni ada masa lapang boleh lah singgah kat blog korang yang comel lagi meletop kebaboom! Hari ni kat sekolah ada la buat potluck sikit. Selalunya kami akan masak la beberapa hidangan yang tak sempat nk masak kat rumah bawak masak kat sekolah. Haha. Sambil-sambil tu bolehlah belajar kan. Mr. Joe dengan bangganya nak ajar kami semua bt Pizza Crackers. Mai aiii..belum pernah try lagi so haruslah cuba ok. Kelam kelibut sediakan Pizza Crackers ni untuk 80 orang students. Sepcial Students!

Dengan berbesar hatinya aku nak share resepi ni dengan korang dan juga sebagai rujukan aku nanti. Kalau tak memang lupalah. Masuk angin keluar asap. Sorrylah aku takda bilangan dan sukatan untuk bahan-bahan sebab aku sediakan bahan untuk 80 orang makan. Korang agak-agaklah eh.

Bahan-bahan : 
  • Crackers (kami guna Jacob's crackers original)

Bahan tumis :

  • Bawang Besar (cincang)
  • Bawang putih (cincang)
  • Minyak

Bahan sos :

  • Sos Cili
  • Sos Tomato
  • Sos Blackpaper
  • Tomato (potong dadu)
  • Serbuk lada putih
  • Serbuk lada hitam

Topping :
  • Capsicum
  • Botton Mushroom
  • Isi Ayam (direbus dan dicarikkan isinya)
  • Sosej (direbus)
  • Mozarela Cheese

Langkah Penyediaan :

Tak sukalah gambar ada time and date. (TETIBA)

Capsicum potong dadu ye.



Button Mushroom (dalam tim)


Isi Ayam direbus kemudian carik-carikkan.


Sosej direbus kemudian potong slice ok.



Tumis bawang besar dan bawang putih. Kemudian masukkan bahan-bahan sos. Tak perlu letak garam atau bahan perasa ok. Sebab dalam sos, crackers dan cheese dah ada garam. Menu sihat ni. Haha. Dah sebati semua tutup api. Masa untuk topping!


Susun carckers dalam dulang pembakar. Letak sos dan ratakan. Kemudian letak topping (capsicum, mushroom, sosej, isi ayam dan parutkan keju.)




Bakar pada suhu 120'c sampai cheese cair. Rasanya lebih kurang 5-10 minit. Tak perlu lama-lama sebab semua bahan dah masak.

TARAAA.. dah siap!


Sedap jugak rupanya Pizza Crackers ni. Rangup dan lazat. Nanti boleh cuba buat kat rumah untuk family pulak. Tak susah manapon nak bt Pizza Crackers ni. Mudah, senang dan cepat.


 Wajah-wajah ceria dapat makan Free hari nih. Mih mih.






Masih menabur bakti kat sini selagi Eg-tukar belum lulus. Sayang sangat kat semua family Pendidikan Khas SMKSgN. Anak-anak syurga. Moga Eg-tukar bulan April ni berjaya! Good Luck Niesa!

No comments:

Post a Comment