~Donut recipe~
500g tepung gandum / tepung roti / tepung
100g gula
11g instant yeast (mauripan)
4 biji kuning telur
100g gula
11g instant yeast (mauripan)
4 biji kuning telur
Air secukupnya..
2 sudu susu pekat
100g majerin @ butter
100g majerin @ butter
1 sudu kecil garam
Milo/Gula untuk bland
~ Ayak tepung ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil tu kacau rata.
~ Masukkan pulak garam dan butter - kacau sebati.
~ Kemudian uli doh hingga tak melekat pada mangkuk.
~ Tumbuk doh untuk keluarkan angin.. (jgn kuat sgt mcm main tinju tu k..lembut2 je)
~ Bentukkan/lekapkan doh menjadi bentuk donut..
~ Rehatkan doh 20-30 min hingga doh naik...
~ Panaskan minyak dan goreng sampai kuning-kekuningan.
~ Gaulkan dengan gula yg telah di bland.. xpon blh try salutkan dengan serbuk Milo...
~ Atau cairkan coklat masakan gune teknik double boiling.. klu nk berkilat letakkan skit majerin or butter...dh cair celupkan donut tu je.. lau nk lawa lg tabur dengan coklat rice xpon kacang/almond kisar...dh siap!!!
ni yg nisa bt...
salut dengan milo...
salut dengan gula...
slamat mencube!!
aku nk jgk..simpn kt aku ckit..haha..
ReplyDeletehbs dhhh...haha
ReplyDelete